Залежна поведінка у близької людини може впливати на ваше емоційне і фізичне благополуччя. Це як життя на американських гірках, чинить величезний тиск, стрес і позначається на вашій здатності справлятися із ситуаціями.

Ймовірно, ви пробували багато різних способів керувати ситуацією, щоб допомогти своїй коханій людині (LO –LoveOne) або ЗЗ (Значному Залежному). Однак деякі з цих стратегій можуть виснажувати і фактично знижувати вашу здатність справлятися із життям. Не бажаючи того, ці стратегії також можуть заважати вашому ЗЗ зіштовхнутися з наслідками своїх дій і, отже, знижують його мотивацію до змін.

Ось деякі приклади марних стратегій, які ми маємо на увазі:

Зберігати в таємниці від сім’ї та друзів поведінку вашого ЗЗ – тим самим ізолювати себе та позбавляти джерела потенційної підтримки.

Прикривати або «захищати» вашого ЗЗ – наприклад, дзвонити його начальнику, коли ЗЗ занадто п’яний або з похмілля, щоб іти на роботу наступного ранку, називаючи це “брехнею для спасіння”.

Бути його будильником “вранці після”, піднімати його вчасно на роботу.

Бути доглядальницею – наприклад, прибирати після ЗЗ, коли його нудило, та укладати його в ліжко.

Контролювати – наприклад, намагатися фізично зупинити ЗЗ від вживання: змивати наркотики в унітаз, виливати алкоголь у раковину або фізично тримати його певною мірою.

Купувати речовини вашому ЗЗ заради «його безпеки», – наприклад, купувати наркотики або алкоголь, щоб це було у вас вдома, і щоб ЗЗ нікуди не виходив і не потрапив у халепу.

«Причіпки» – повідомляючи ЗЗ знову і знову, яка страшна та деструктивна його поведінка, що йому необхідно зав’язати тощо.

Просити ЗЗ припинити вживання – особливо, коли він(а) перебуває під впливом наркотиків та/або алкоголю і, отже, не в розумному стані.

Намагатися бути сильнішими – бути найкращим батьком/партнером/другом. Виснажувати себе, намагаючись бути добрішим, щедрішим і розуміючим, часто з почуття відповідальності чи вини.

Одержимість адиктивною поведінкою– постійно думати про свого ЗЗ, не залишаючи часу на думки про власні потреби або інших членів сім’ї.

«Рятувати» його, коли справи йдуть погано – наприклад, давати ЗЗ гроші, коли у нього закінчилися наркотики та/або алкоголь.

Які вашу стратегії поведінки?

Чи працюють ваші стратегії поведінки чи допомагають?

Посилання відкриється у новій вкладці.
Ви можете виконувати завдання онлайн і потім завантажити результати на свій пристрій.
Або роздрукувати інтструмент чи просто завантажити бланк для подальшої роботи з інструментом.

завантажити Інструмент

Ми у соцмережах. Долучайтесь!