Зміна – це процес, а не подія. Зазвичай, це не відбувається відразу, і це може вимагати зусиль для досягнення. Хоча внесення змін може вимагати якоїсь напруженої роботи, ми сподіваємося, що це зробить життя більш керованим. 

Психологи визначили п’ять етапів проходження через зміни. Ці етапи можуть дати уявлення про те, де ви знаходитесь, коли відбуваються зміни. 

Етапи змін для сім’ї та друзів 

Попередній розгляд 

Цей етап іноді називають “запереченням”. Ви можете бути повністю зосереджені на тому, щоб змінити поведінку вашої близької людини (ЗЗ) і не бачите жодних причин змінити власну поведінку. Ви можете відчувати, що повністю контролюєте ситуацію. 

Споглядання 

Ви починаєте розмірковувати над своїми реакціями на поведінку близького і ставите питання, чи вони дійсно приносять користь. Ви починаєте ставити під сумнів деякі з ваших способів реагування і досліджувати альтернативи такої поведінки. 

Підготовка 

Ви усвідомили свою поведінку та свої реакції на поведінку ЗЗ та вирішили, що це не дає користі. Ви вирішили, що хочете змінити. Ви починаєте розробку нових стратегій, думаєте про залучення здатних вас підтримати людей, встановлюєте цілі, складаєте плани. 

Дія 

На цьому етапі ви втілюєте свої плани в дію. Ви оцінюєте свою нову поведінку та спостерігаєте за тим, що добре працює, а що не так добре, як хотілося б. Ви активно працюєте над поставленими перед собою цілями. 

Підтримка 

Все вже не здається таким складним. Приймати правильні рішення виходить інтуїтивніше, і ви починаєте бачити переваги внесених вами змін. 

Іноді, незважаючи на найкращі наміри, ви повертаєтеся до старих способів реагування. Коли таке відбувається, ми називаємо це провалом (зривом) чи рецидивом. Це цілком нормально і може бути частиною процесу. Важливо не бичувати себе, а вчитися на своїх помилках та повертатися у потрібне русло. 

Примітка: люди не обов’язково слідують цій послідовності змін прямо. Вони часто переміщуються вперед та назад через ці етапи. Можливо, є сенс розглядати процес змін як спіраль, а не як пряму лінію. 

Мотивація змін

Можливо, за допомогою попереднього інструменту Чи працюють ваші стратегії поведінки чи допомагають? ви вирішили змінити якусь марну поведінку у віношенні вашого ЗЗ. Щоб оцінити можливість внести зміни, оцініть вашу мотивацію за допомогою цього інструменту.

Корисні посилання

Посилання відкриється у новій вкладці.
Ви можете виконувати завдання онлайн і потім завантажити результати на свій пристрій.
Або роздрукувати інтструмент чи просто завантажити бланк для подальшої роботи з інструментом.

завантажити Інструмент

Ми у соцмережах. Долучайтесь!